Спробуйте новий дизайн сторінки тендера
Звернення до Держаудитслужби
Переглядайте статус на сторінці тендеру
код ДК 021:2015 - 55510000-8 Послуги їдалень (Послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл П’ятихатської міської ради)
Очікувана вартість
2 475 182,42 UAH
UA-2021-04-09-001922-b ● 4dc674b9da4c46aebd29ea4d7f8e71e6
Відкриті торги
Торги відмінено
Електронний підпис накладено. Перевірити
Оголошення про проведення
Інформація про замовників
Найменування: | Управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту П’ятихатської міської ради |
Код ЄДРПОУ: | 44030186 |
Місцезнаходження: | 52100, Україна , Дніпропетровська обл., м. П'ятихатки, вул. Садова, будинок 79 |
Контактна особа: |
Наталія Колодяжна +380988799803 osvita_440@ukr.net |
Категорія: | Юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади |
Інформація про процедуру
Дата оприлюднення: | 09 квітня 2021 14:39 |
Звернення за роз’ясненнями: | до 07 червня 2021 00:00 |
Оскарження умов закупівлі: | до 13 червня 2021 00:00 |
Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: | 17 червня 2021 16:00 |
Початок аукціону: | 18 червня 2021 14:44 |
Очікувана вартість: | 2 475 182,42 UAH з ПДВ |
Розмір мінімального кроку пониження ціни: | 12 375,91 UAH |
Розмір мінімального кроку пониження ціни, %: | 0,50% |
Мова (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції: | Мова тендерної пропозиції українська |
Інформація про предмет закупівлі
Вид предмету закупівлі: Послуги
Класифікатор та його відповідний код: ДК 021:2015:55510000-8: Послуги їдалень
Опис окремої частини або частин предмета закупівлі
144625 доза
код ДК 021:2015 - 55510000-8 Послуги їдалень (Послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл П’ятихатської міської ради)
Місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг:
Україна, Відповідно до документації
Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг:
31 грудня 2021
ДК 021:2015: 55510000-8 — Послуги їдалень
Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)
Подія | Опис | Тип оплати | Період, (днів) | Тип днів | Розмір оплати, (%) |
---|---|---|---|---|---|
Iнша подія | Оплата послуг здійснюється в безготівковій формі за фактично відпущене харчування згідно Акту про приймання - передачу наданих послуг протягом десяти робочих днів після підписання обома сторонами Акту приймання- передачі наданих послуг і надходження фінансування з місцевого бюджету. | Пiсляоплата | 10 | Робочі | 100 |
Тендерна документація
Критерії вибору переможця
Ціна: | 100% |
09 червня 2021 08:59 |
Електронний підпис | Друкувати оголошення PDF |
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 3 зі змінами.doc | |
09 червня 2021 08:58 |
ТД-гаряче харчування зі змінами.docx | |
09 червня 2021 08:58 |
Перелік змін.docx | |
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 1 зі змінами.docx | |
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 2 зі змінами.doc | |
09 квітня 2021 14:40 |
Додаток 2.doc | |
09 квітня 2021 14:40 |
ТД-гаряче харчування.docx | |
09 квітня 2021 14:39 |
Додаток 3.doc | |
09 квітня 2021 14:39 |
Додаток 1.docx |
09 червня 2021 08:59 |
Електронний підпис
Друкувати оголошення PDF
|
|||
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 3 зі змінами.doc
|
|||
09 червня 2021 08:58 |
ТД-гаряче харчування зі змінами.docx
|
|||
09 червня 2021 08:58 |
Перелік змін.docx
|
|||
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 1 зі змінами.docx
|
|||
09 червня 2021 08:58 |
Додаток 2 зі змінами.doc
|
|||
09 квітня 2021 14:40 |
Додаток 2.doc
|
|||
09 квітня 2021 14:40 |
ТД-гаряче харчування.docx
|
|||
09 квітня 2021 14:39 |
Додаток 3.doc
|
|||
09 квітня 2021 14:39 |
Додаток 1.docx
|
Роз’яснення до процедури
Запитання до процедури
Анологічний договір
Дата подання: 12 квітня 2021 09:15
Дата відповіді: 12 квітня 2021 10:36
на вимогу данного пункту 1.1.1. Не менше 1 копії договору про надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл. Можливо надати договір про 5 разове харчування дітей санторної школи ?
Відповідь: Так, можна, за умови застосування код ДК 021:2015 - 55510000-8 Послуги їдалень .
Ватість оренди приміщення, та енергоносіїв
Дата подання: 12 квітня 2021 09:59
Дата відповіді: 12 квітня 2021 10:41
Ціна послуг має включати в себе витрати на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кух онним інвентарем та посудом; закупку продуктів, транспорт, приготування, сервірування столів їдалень, а також витрати на прибирання та миття посуду, дератизацію, дезінфекцію їдалень та харчоблоків; відшкодування вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв , які утворилися під час надання послуг; заміна електроламп, ремонт приміщень харчоблоків, технічне обслуговування та й ремонт обладнання, яке використовується Учасником під час надання послуг. Яка ціна ореди приміщення, яку площу планується передати у користування, приблизна кількість спожитої електроенергії, питної води за рік по харчоблоку ?
Розгорнути
Згорнути
Відповідь: Договір оренди з Замовником на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кухонним інвентарем та посудом, відшкодування вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв , які утворилися під час надання послуг, укладається відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» на умовах, встановлених власником Комунальних закладів освіти – П’ятихатською міською радою.
Тендерна документація
Дата подання: 14 квітня 2021 14:05
Дата відповіді: 16 квітня 2021 13:39
Тендерною документацією визначено, що учасник визначає ціни на товар, що він пропонує поставити за договором про закупівлю, з урахуванням податків і зборів (в тому числі податку на додану вартість (ПДВ), у разі якщо учасник є платником ПДВ), що сплачуються або мають бути сплачені, усіх інших витрат передбачених для товару даного виду.
Валютою тендерної пропозиції є гривня з урахуванням податку на додану вартість та вартості інших витрат необхідних для виконання договору.
Пунктом 197.1.7. ч. 197.1 ст. 197 ПК України визначено, що постачання послуг з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров'я. Порядок надання таких послуг затверджується Кабінетом Міністрів України звільняються від оподаткування.
Аналогічні положення законодавства наведені і самим замовником в додатку 2.
Враховуючи викладене, прошу надати роз’яснення чому тендерна документація містить вимогу щодо включення ПДВ до вартості послуг, та у випадку правильного тлумачення замовником норм податкового законодавства, внести відповідні зміни в тендерну документацію в цій частині.
Розгорнути
Згорнути
Відповідь: Учасники (резиденти не резиденти) всіх норм власності та організаційно правових норм беруть участь у процедурі закупівлі на рівних умовах. Тому тендерною документацією визначено, що учасник визначає ціни на товар, що пропонує поставити за договором про закупівлю, з урахуванням податків і зборів( в тому числі податку на додану вартість (ПДВ), у разі якщо учасник є платником ПДВ).
Умови додатку 3
Дата подання: 14 квітня 2021 14:06
Дата відповіді: 16 квітня 2021 13:42
Умовами додатку 3 тендерної документації передбачено, що оплата послуг здійснюється в безготівковій формі за фактично відпущене харчування згідно Акту про приймання - передачу наданих послуг протягом 10 (десяти) робочих днів після підписання обома сторонами Акту приймання- передачі наданих послуг і надходження фінансування з місцевого бюджету.
До акту додаються звіти про здійснення гарячого харчування.
Прошу роз’яснити в якій формі та з зазначенням яких даних мають бути складені звіти про здійснення гарячого харчування, також вказати чим відрізняється акт приймання-передачі послуг від звіту про здійснення гарячого харчування та яка об’єктивна необхідність його складання.
Розгорнути
Згорнути
Відповідь: Акти приймання передачі наданих послуг формуються один раз на місяць та підписуються двома сторонами Постачальником та Замовником. Звіти складаються щодня, кухарем Постачальника, затверджується директором закладу, із зазначенням дати, кількості учнів, меню, кількості спожитих порцій, вартість однієї порції тощо. У Замовника встановлена дана форма звітності: Акт прийому передачі та Звіт про здійснення гарячого харчування, що покликано унеможливити корупційну складову та для підвищення контролю за виконанням бюджетних коштів.
Умови тендерної документації
Дата подання: 14 квітня 2021 14:09
Дата відповіді: 16 квітня 2021 13:44
Додатком 2 до тендерної документації встановлено обов’язок переможця закупівлі укласти договір оренди з Замовником на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кухонним інвентарем та посудом, відшкодування вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв , які утворилися під час надання послуг, відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» на умовах, встановлених власником Комунальних закладів освіти – П’ятихатською міською радою.
Крім того, тендерною документацією визначено, що ціна послуг має включати в себе витрати на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кухонним інвентарем та посудом; закупку продуктів, транспорт, приготування, сервірування столів їдалень, а також витрати на прибирання та миття посуду, дератизацію, дезінфекцію їдалень та харчоблоків; відшкодування вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв , які утворилися під час надання послуг; заміна електроламп, ремонт приміщень харчоблоків, технічне обслуговування та й ремонт обладнання, яке використовується Учасником під час надання послуг.
При цьому тендерна документація не містить розрахунку вартості орендної плати та інших умов договору оренди, який має бути укладений переможцем закупівлі, через що учасник не може розрахувати вартість своєї пропозиції, врахувавши всі витрати, як того вимагає замовник.
Враховуючи викладене, прошу надати роз’яснення в частині умов договору оренди приміщення харчоблоків, комор та технологічного обладнання, кухонного інвентарю та посуду, а саме: розмір орендної плати, умови та строки оплати. Також надати розрахунок вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв., які утворяться під час надання послуг.
Вказану інформацію прошу надати окремо по кожному об’єкту, згідно наведеної дислокації.
Розгорнути
Згорнути
Відповідь: П'ятихатська міська рада є власником комунальних закладів освіти. Всі рішення прийняті П'ятихатською міською радою, в тому числі щодо оренди комунального майна доступні у вільному доступі в офіційних джерелах на рівних умовах для усіх. Замовник не забороняє будь-якому Учаснику ознайомитися з об'єктами, на яких буде здійснюватися надання послуг, у період уточнень. Договір оренди приміщення та розрахунок вартості орендної плати укладається на загальних засадах для всіх. Розрахунок вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення ТПВ, які утворилися під час надання послуг, проводиться виключно за фактичними показниками ( лічильники, прилади обліку тощо), також розрахунок залежиться від різних факторів організації гарячого харчування (терміни зберігання, способу доставки продукції та її кількості, розробленого перспективного меню, використання альтернативних джерел водо\енерго постачання, ефективного використання електроприладів та інше тощо). Оплата енергоносіїв та комунальних послуг здійснюється щомісяця згідно виставлених рахунків.
Вимоги про усунення порушення
Номер вимоги: UA-2021-04-09-001922-b.b1
Статус:
Не задоволена
Учасник: ТОВ "НВО Промсервiс", Код ЄДРПОУ:13441711
Дата подання: 14 квітня 2021 14:11
Дискримінаційні вимоги до учасників закупівлі
Додатком 1 до тендерної документації встановлено, що на підтвердження досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) Учасник має надати не менше 1 копії договору про надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл.
Встановивши вимогу щодо наявності досвіду саме з надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл, Замовник суттєво обмежив можливість взяти участь у закупівлі потенційним учасникам, які мають досвід виконання аналогічних договорів за кодом ДК 021:2015: 55510000-8 Послуги їдалень, однак не мають досвіду надання таких послуг саме «учням шкіл».
Дії замовника щодо встановлення в документації зазначених вимог порушують вимоги п.4 ч.1 ст. 5, ч.4 ст. 5 та ч.4 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі», якими передбачена недискримінація учасників, а також принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Виходячи з вищевикладеного, замовник повинен усунути вказані невідповідності в результаті внесення змін до документації в цій частині.
При розгляді цієї вимоги прошу врахувати усталену практику Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг з питань встановлення дискримінаційних вимог в частині підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів, зокрема рішення №18660-р/пк-пз від 16.12.2019, №3595-р/пк-пз 25.02.2020 та інші.
Розгорнути
Згорнути
Встановивши вимогу щодо наявності досвіду саме з надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл, Замовник суттєво обмежив можливість взяти участь у закупівлі потенційним учасникам, які мають досвід виконання аналогічних договорів за кодом ДК 021:2015: 55510000-8 Послуги їдалень, однак не мають досвіду надання таких послуг саме «учням шкіл».
Дії замовника щодо встановлення в документації зазначених вимог порушують вимоги п.4 ч.1 ст. 5, ч.4 ст. 5 та ч.4 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі», якими передбачена недискримінація учасників, а також принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Виходячи з вищевикладеного, замовник повинен усунути вказані невідповідності в результаті внесення змін до документації в цій частині.
При розгляді цієї вимоги прошу врахувати усталену практику Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг з питань встановлення дискримінаційних вимог в частині підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів, зокрема рішення №18660-р/пк-пз від 16.12.2019, №3595-р/пк-пз 25.02.2020 та інші.
Рішення замовника: Вимога не задоволена
16 квітня 2021 13:38
Предметом закупівлі є ДК 021:2015 - 5551000-8 Послуги їдалень ( Послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл П'ятихатської міської ради) тому для підтвердження відповідності Учасника кваліфікаційним критеріям, визначеним у статті 16 Закону "Про публічні закупівлі": На підтвердження досвіду виконання аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) Учасник має надати: не менше 1 копії договору про надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл. Мається на увазі договір подібний за видом та предметом закупівлі. Вимог щодо ціни, строку, контрагентів, та інші, що можуть вважатися аналогічними лише у випадку якщо замовник не тільки зазначив про них в тендерній документації, але й об'єктивно довів та підтвердив необхідність їх встановлення, не має.
Номер вимоги: UA-2021-04-09-001922-b.b2
Статус:
Не задоволена
Учасник: ТОВ "НВО Промсервiс", Код ЄДРПОУ:13441711
Дата подання: 14 квітня 2021 14:14
Дискримінаційні вимоги до учасників закупівлі
Умовами додатку 3 тендерної документації (п 5.3.) визначено, що в разі виникнення непередбачуваних обставин відключення (припинення) електро/водопостачання надання послуг проводиться шляхом видачі готових страв індивідуально запакованих з використанням термостатної плівки та/або спеціалізованих одноразових контейнерів таким чином, щоб уникнути псування, пошкодження готових страв, потрапляння пилу, бруду та іншого втручання під час їх транспортування до місця надання послуг. Приготування страв не пізніше ніж за 30 хв до прийому їжі.
Викладена умова договору є дискримінаційною та обмежує коло учасників закупівлі лише тими, що територіально розташовані в м. П’ятихатки.
Також дивним є положення договору про заборону підвозу готових страв і їх розігрівання, що знову ж таки усуває від участі в закупівлі учасників, які не зможуть у випадку настання непередбачуваних обставин, здійснити доставку готових страв до місць надання послуг. Вказані умови договору не обґрунтовані.
Дії замовника щодо встановлення в документації зазначених вимог порушують вимоги п.4 ч.1 ст. 5, ч.4 ст. 5 та ч.4 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі», якими передбачена недискримінація учасників, а також принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Виходячи з вищевикладеного, замовник повинен усунути вказані невідповідності в результаті внесення змін до документації в цій частині.
Розгорнути
Згорнути
Викладена умова договору є дискримінаційною та обмежує коло учасників закупівлі лише тими, що територіально розташовані в м. П’ятихатки.
Також дивним є положення договору про заборону підвозу готових страв і їх розігрівання, що знову ж таки усуває від участі в закупівлі учасників, які не зможуть у випадку настання непередбачуваних обставин, здійснити доставку готових страв до місць надання послуг. Вказані умови договору не обґрунтовані.
Дії замовника щодо встановлення в документації зазначених вимог порушують вимоги п.4 ч.1 ст. 5, ч.4 ст. 5 та ч.4 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі», якими передбачена недискримінація учасників, а також принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Виходячи з вищевикладеного, замовник повинен усунути вказані невідповідності в результаті внесення змін до документації в цій частині.
Рішення замовника: Вимога не задоволена
16 квітня 2021 10:33
На Замовника покладено обов’язки забезпечення організації послуг гарячого харчування в закладах освіти П’ятихатської міської ради. В зв’язку з наявністю їдалень та харчоблоків, в закладах освіти Замовника, послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл та приготування їжі здійснюються безпосередньо в приміщенні їдалень та харчоблоків загальноосвітніх закладів П’ятихатської міської ради (згідно місця надання послуг, дислокації закладів освіти Замовника).
Директор навчального закладу несе персональну відповідальність за життя, здоров'я, безпеку дітей що знаходяться в навчально-освітньому закладі.
Директор навчального закладу, відповідальна особа зі сторони навчального закладу та медичний працівник закладу щоденно контролюють меню, облік та зберігання продуктів харчування.
Згідно п.5.2.1. Договору підвіз готових страв і їх розігрівання не дозволяється.
Даний пункт має своє обґрунтування виключно для здійснення контролю щодо безпеки організації харчування дітей працівниками навчального закладу: а саме дотримання вимог кухонної обробки харчових продуктів; дотримання поточності виробничого процесу під час приготування страв; дотримання умов і строків зберігання та реалізації продукції; підтвердження відповідної якості продукції відповідними супроводжуючими документами, які свідчать про їх походження та якість; належне зберігання продуктів харчування з яких здійснюється приготування готових страв; умови праці та особистої гігієни працівників, які задіяні в приготуванні готових страв; належний санітарний стан приміщення.
Під час надання послуг та приготування їжі виконавець забезпечує безперешкодний доступ на харчоблок працівниками замовника для здійснення контролю, нагляду та проведення перевірки відповідності виробництва, збереження, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів. Учасник повинен щоденно проводити бракераж готових блюд за участю медичного працівника закладу.
Згідно п.5.3 Договору приготування страв не пізніше ніж за 30хв. до прийому їжі здійснюється, виключно, у разі виникнення непередбачуваних обставин (припинення) електро/водопостачання.
Дана вимога передбачена оскільки після доставки готової продукції до закладів, для здійснення організації харчування, пройде не менше 30-40 хв., а в деяких закладах не можливе одночасне розміщення всіх дітей під час харчування ( враховуючи карантинні заходи/умови щодо організації харчування в закладах громадського харчування).
Згідно норм щодо організації гарячого харчування у закладах освіти підігрів готових гарячих страв не допускається. Гарячі страви (супи, борщі) повинні мати температуру не нижче 75 градусів С, другі страви- не нижче 65 градусів С. Блюда з сирих овочів можуть зберігатися у холодильниках при температурі -2-4 градуси С не більше ЗО хвилин. Приготування салатів та їх заправка здійснюється безпосередньо перед роздачою.
Їжа, що подається дітям повинна бути свіжоприготовлена, тепла, та дотримуватись всіх норм організації гарячого харчування.
В випадку виникнення непередбачуваних обставин звичайно не має змоги розігріти, провести іншу обробку продукції .
Враховуючи вище зазначене та норми в організації гарячого харчування Учасник може здійснювати організацію надання послуг відповідно умов до п.5.3. Договору на власний розсуд:
- використовувати власні ресурси дотримуючись умов організації гарячого харчування;
- заключити договір з відповідними організаціями, які мають дозвіл на організацію діяльності даного виду діяльності та мають змогу виконати дану функцію ( при наявності відповідного документального підтвердження);
- забезпечити заклад альтернативними умовами щодо усунення непередбачуваних обставин ( водою, електрогенератором та інше);
- інші альтернативне вирішення тимчасових проблем,
тендерною документацією це не заборонено.
Вирішення тимчасових (непередбачуваних) проблем, повинно попередньо узгоджуватися безпосередньо з керівником навчального закладу.
Даний пункт має своє обґрунтування в тому що діти молодшого віку не мають права покидати навчальний заклад без батьків та знаходяться в ньому з 08.00 до 17.00 . Тому Замовник повинен організувати не менше однієї порції безкоштовного одноразового гарячого харчування.
Відповідно викладена умова не є дискримінаційною, та не обмежує коло учасників закупівлі. Замовник не порушує вимоги Закону відповідно до п.4 ч. 1 ст.5 ( недискримінація учасників та рівне ставлення до них), до ч,4 ст.5 ( Замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників), до ч.4 ст. 22 (Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із законом України "про доступ до публічної інформації" та /або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним).
Дані умови тендерної документації обумовлюють здійснення контролю відповідальних осіб за життя, здоров'я, безпеку дітей що перебувають на території навчального закладу за організацію безпеки харчування та здоров'я дітей.
Директор навчального закладу несе персональну відповідальність за життя, здоров'я, безпеку дітей що знаходяться в навчально-освітньому закладі.
Директор навчального закладу, відповідальна особа зі сторони навчального закладу та медичний працівник закладу щоденно контролюють меню, облік та зберігання продуктів харчування.
Згідно п.5.2.1. Договору підвіз готових страв і їх розігрівання не дозволяється.
Даний пункт має своє обґрунтування виключно для здійснення контролю щодо безпеки організації харчування дітей працівниками навчального закладу: а саме дотримання вимог кухонної обробки харчових продуктів; дотримання поточності виробничого процесу під час приготування страв; дотримання умов і строків зберігання та реалізації продукції; підтвердження відповідної якості продукції відповідними супроводжуючими документами, які свідчать про їх походження та якість; належне зберігання продуктів харчування з яких здійснюється приготування готових страв; умови праці та особистої гігієни працівників, які задіяні в приготуванні готових страв; належний санітарний стан приміщення.
Під час надання послуг та приготування їжі виконавець забезпечує безперешкодний доступ на харчоблок працівниками замовника для здійснення контролю, нагляду та проведення перевірки відповідності виробництва, збереження, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів. Учасник повинен щоденно проводити бракераж готових блюд за участю медичного працівника закладу.
Згідно п.5.3 Договору приготування страв не пізніше ніж за 30хв. до прийому їжі здійснюється, виключно, у разі виникнення непередбачуваних обставин (припинення) електро/водопостачання.
Дана вимога передбачена оскільки після доставки готової продукції до закладів, для здійснення організації харчування, пройде не менше 30-40 хв., а в деяких закладах не можливе одночасне розміщення всіх дітей під час харчування ( враховуючи карантинні заходи/умови щодо організації харчування в закладах громадського харчування).
Згідно норм щодо організації гарячого харчування у закладах освіти підігрів готових гарячих страв не допускається. Гарячі страви (супи, борщі) повинні мати температуру не нижче 75 градусів С, другі страви- не нижче 65 градусів С. Блюда з сирих овочів можуть зберігатися у холодильниках при температурі -2-4 градуси С не більше ЗО хвилин. Приготування салатів та їх заправка здійснюється безпосередньо перед роздачою.
Їжа, що подається дітям повинна бути свіжоприготовлена, тепла, та дотримуватись всіх норм організації гарячого харчування.
В випадку виникнення непередбачуваних обставин звичайно не має змоги розігріти, провести іншу обробку продукції .
Враховуючи вище зазначене та норми в організації гарячого харчування Учасник може здійснювати організацію надання послуг відповідно умов до п.5.3. Договору на власний розсуд:
- використовувати власні ресурси дотримуючись умов організації гарячого харчування;
- заключити договір з відповідними організаціями, які мають дозвіл на організацію діяльності даного виду діяльності та мають змогу виконати дану функцію ( при наявності відповідного документального підтвердження);
- забезпечити заклад альтернативними умовами щодо усунення непередбачуваних обставин ( водою, електрогенератором та інше);
- інші альтернативне вирішення тимчасових проблем,
тендерною документацією це не заборонено.
Вирішення тимчасових (непередбачуваних) проблем, повинно попередньо узгоджуватися безпосередньо з керівником навчального закладу.
Даний пункт має своє обґрунтування в тому що діти молодшого віку не мають права покидати навчальний заклад без батьків та знаходяться в ньому з 08.00 до 17.00 . Тому Замовник повинен організувати не менше однієї порції безкоштовного одноразового гарячого харчування.
Відповідно викладена умова не є дискримінаційною, та не обмежує коло учасників закупівлі. Замовник не порушує вимоги Закону відповідно до п.4 ч. 1 ст.5 ( недискримінація учасників та рівне ставлення до них), до ч,4 ст.5 ( Замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників), до ч.4 ст. 22 (Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із законом України "про доступ до публічної інформації" та /або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним).
Дані умови тендерної документації обумовлюють здійснення контролю відповідальних осіб за життя, здоров'я, безпеку дітей що перебувають на території навчального закладу за організацію безпеки харчування та здоров'я дітей.
Номер вимоги: UA-2021-04-09-001922-b.b3
Статус:
Не задоволена
Учасник: ТОВ "НВО Промсервiс", Код ЄДРПОУ:13441711
Дата подання: 14 квітня 2021 14:15
Вимога
Пп.6.3.5 Розділу 6 Проекту договору, що викладений у Додатку №3 до тендерної документації, визначено «інші обов’язки», зокрема, до яких входить:
- Розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів.
Згідно інформації про характер і необхідні технічні та якісні характеристики предмета закупівлі (які надаються у складі тендерної документації за підписом уповноваженої особи Учасника), що вказані у додатку №2 до тендерної документації, учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів. Учасник надає двотижневе перспективне меню. Виготовлена їжа повинна бути високої якості, свіжа та відповідати нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591.
Згідно вказаної у Додатку №2 вимоги замовника, Учасник закупівлі повинен розробити двотижневе перспективне меню відповідно нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591 та розрахувати вартість послуги згідно даного меню, а тендерну пропозицію подати в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну.
Тобто, вартість послуги на момент подання пропозиції Учасником та за результатами аукціону буде розраховуватись згідно розробленого Учасником двотижневого перспективного меню.
Однак, проект договору вимагає розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів.
Отже, під час укладання договору про закупівлю Замовник може вимагати розробити та узгодити із ним додатково до перспективного двотижневого меню ще і меню скомплектованих обідів.
Вказані розбіжності не дають змогу розрахувати вартість послуг.
Вимагаємо:
1) Розробити Замовником та надати у складі тендерної документації меню, згідно якого необхідно надавати послуги.
2) Викласти п.п. 6.3.5 Розділу 6 Проекту договору у наступній редакції:
6.3.5.Інші обов’язки:
Забезпечувати харчуванням учнів по графіку, затвердженому сумісно зі школою.
Затвердити двотижневе перспективне меню, розроблене згідно норм Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591.
Розробити сумісно зі школою заходи по покращенню якості приготування харчування.
Меню і прейскурант продукції вивішувати в їдальні.
Здійснювати щоденний бракераж готових блюд за участю медичного працівника закладу.
Забезпечувати ефективне використання виробничих потужностей підприємства.
Забезпечувати правильну експлуатацію обладнання та інженерно - технічних комунікацій.
Забезпечувати схоронність приміщень та обладнання, розташованого в харчоблоках Замовника. У разі необхідності здійснювати відшкодування завданих збитків.
Вживати заходи щодо забезпечення дотримання правил пожежної безпеки.
Забезпечувати вигляд приміщення в належному санітарному стані.
Забезпечувати шкільні їдальні необхідним посудом, кухонним інвентарем, сан. спецодягом, миючими і дезінфікуючими засобами.
Завідуючі виробництвом узгоджують і підписують щоденне меню у керівника навчального закладу.
Завідуючі виробництвом ведуть облік надходження на харчоблок товарів і допомагають адміністрації учбового закладу в їх контролюванні.
Забезпечувати безперешкодний доступ на харчоблок працівників Замовника для здійснення контролю, нагляду та проведення перевірки відповідності виробництва, збереження, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів.
Організовує харчування в межах виділених лімітів на харчування пільгової категорії учнів.
3) Викласти розділ 13 проекту договору у наступній редакції:
13. Додатки до Договору
13.1. Невід’ємною частиною цього Договору є:
- Додаток №1 – Дислокація об’єктів замовника
- Додаток №2 – Двотижневе перспективне меню
Розгорнути
Згорнути
- Розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів.
Згідно інформації про характер і необхідні технічні та якісні характеристики предмета закупівлі (які надаються у складі тендерної документації за підписом уповноваженої особи Учасника), що вказані у додатку №2 до тендерної документації, учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів. Учасник надає двотижневе перспективне меню. Виготовлена їжа повинна бути високої якості, свіжа та відповідати нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591.
Згідно вказаної у Додатку №2 вимоги замовника, Учасник закупівлі повинен розробити двотижневе перспективне меню відповідно нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591 та розрахувати вартість послуги згідно даного меню, а тендерну пропозицію подати в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну.
Тобто, вартість послуги на момент подання пропозиції Учасником та за результатами аукціону буде розраховуватись згідно розробленого Учасником двотижневого перспективного меню.
Однак, проект договору вимагає розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів.
Отже, під час укладання договору про закупівлю Замовник може вимагати розробити та узгодити із ним додатково до перспективного двотижневого меню ще і меню скомплектованих обідів.
Вказані розбіжності не дають змогу розрахувати вартість послуг.
Вимагаємо:
1) Розробити Замовником та надати у складі тендерної документації меню, згідно якого необхідно надавати послуги.
2) Викласти п.п. 6.3.5 Розділу 6 Проекту договору у наступній редакції:
6.3.5.Інші обов’язки:
Забезпечувати харчуванням учнів по графіку, затвердженому сумісно зі школою.
Затвердити двотижневе перспективне меню, розроблене згідно норм Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591.
Розробити сумісно зі школою заходи по покращенню якості приготування харчування.
Меню і прейскурант продукції вивішувати в їдальні.
Здійснювати щоденний бракераж готових блюд за участю медичного працівника закладу.
Забезпечувати ефективне використання виробничих потужностей підприємства.
Забезпечувати правильну експлуатацію обладнання та інженерно - технічних комунікацій.
Забезпечувати схоронність приміщень та обладнання, розташованого в харчоблоках Замовника. У разі необхідності здійснювати відшкодування завданих збитків.
Вживати заходи щодо забезпечення дотримання правил пожежної безпеки.
Забезпечувати вигляд приміщення в належному санітарному стані.
Забезпечувати шкільні їдальні необхідним посудом, кухонним інвентарем, сан. спецодягом, миючими і дезінфікуючими засобами.
Завідуючі виробництвом узгоджують і підписують щоденне меню у керівника навчального закладу.
Завідуючі виробництвом ведуть облік надходження на харчоблок товарів і допомагають адміністрації учбового закладу в їх контролюванні.
Забезпечувати безперешкодний доступ на харчоблок працівників Замовника для здійснення контролю, нагляду та проведення перевірки відповідності виробництва, збереження, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів.
Організовує харчування в межах виділених лімітів на харчування пільгової категорії учнів.
3) Викласти розділ 13 проекту договору у наступній редакції:
13. Додатки до Договору
13.1. Невід’ємною частиною цього Договору є:
- Додаток №1 – Дислокація об’єктів замовника
- Додаток №2 – Двотижневе перспективне меню
Рішення замовника: Вимога не задоволена
16 квітня 2021 13:36
Замовник в своїй діяльності керується Законом України «Про Освіту» та в частині забезпечення харчування Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591 виходячи з вище зазначеного розробка меню покладається на Учасника. Замовник самостійно визначає необхідні технічні характеристики предмета закупівлі виходячи зі специфіки предмета закупівлі, керуючись принципами здійснення закупівель та дотриманням законодавства в цілому. Згідно додатку №2 до тендерної документації Учасник надає двотижневе перспективне меню. Згідно умов проекту договору Постачальник узгоджує меню з Замовником. Щодо викладення п.п.6.3 Розділу 6 Проекту договору в редакції Учасника, пункт - "...Забезпечувати в відповідності з ними постачання шкільних їдалень необхідними продуктами харчування" не може бути видалений, тому що не допускається постачання продуктів харчування невключених в затверджене меню та технологічних карт.
Відповідно до цього учасник має змогу ознайомившись з умовами тендерної документації зваживши всі ризики, умови, та специфіку закупівлі, враховуючи можливості свого підприємства прийняти відповідне рішення щодо участі в торгах.
Відповідно до цього учасник має змогу ознайомившись з умовами тендерної документації зваживши всі ризики, умови, та специфіку закупівлі, враховуючи можливості свого підприємства прийняти відповідне рішення щодо участі в торгах.
Номер вимоги: UA-2021-04-09-001922-b.b4
Статус:
Не задоволена
Учасник: ТОВ "НВО Промсервiс", Код ЄДРПОУ:13441711
Дата подання: 14 квітня 2021 14:16
Вимога щодо технічних умов
Додатком 2 передбачено, що учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів.
При цьому, тендерна документація містить дані лише щодо кількості порцій (144625 порцій) та замовником не зазначено який вік учнів та їх кількість у кожній віковій категорії, кількість порцій на одного учня, тощо.
Законодавчі норми, які мають враховуватись учасниками при складанні меню, зокрема Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591, передбачають розмежування норм харчування за віком (вікові групи), однак тендерна документація не містить даних щодо віку дітей яким будуть надаватись послуги що унеможливлює здійснити підготовку меню та розрахунок вартості.
Враховуючи викладене, для приведення тендерної документації у відповідність, вимагаємо:
- внести зміни в частині зазначення в тендерній документації кількості вікових груп, для яких має здійснюватись приготування їжі та кількості порцій по кожній групі;
- викласти в складі тендерної документації перспективне двотижневе меню.
Розгорнути
Згорнути
При цьому, тендерна документація містить дані лише щодо кількості порцій (144625 порцій) та замовником не зазначено який вік учнів та їх кількість у кожній віковій категорії, кількість порцій на одного учня, тощо.
Законодавчі норми, які мають враховуватись учасниками при складанні меню, зокрема Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591, передбачають розмежування норм харчування за віком (вікові групи), однак тендерна документація не містить даних щодо віку дітей яким будуть надаватись послуги що унеможливлює здійснити підготовку меню та розрахунок вартості.
Враховуючи викладене, для приведення тендерної документації у відповідність, вимагаємо:
- внести зміни в частині зазначення в тендерній документації кількості вікових груп, для яких має здійснюватись приготування їжі та кількості порцій по кожній групі;
- викласти в складі тендерної документації перспективне двотижневе меню.
Рішення замовника: Вимога не задоволена
16 квітня 2021 10:27
Замовник зазначає в умовах тендерної документації відповідно до Додатку 2, що кількість дітей на протязі доби змінюється відповідно до реальної потреби Замовника та узгоджується замовником кожного дня. Також Додатком 2 передбачено, що учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів. Законодавчі норми, які мають враховуватись учасниками при складанні меню, зокрема Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591, передбачають розмежування норм харчування за віком (вікові групи).
Меню розробляється згідно вище зазначеної Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591. В даній постанові чітко затверджено норми харчування для різних вікових груп, у різних закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку також норми заміни продуктів за енергоцінністю відповідно до додатків Постанови. В даній закупівлі передбачається харчування молодших класів дітей 1 -4 класів
Вікова група дітей учнів молодших класів 1-4 класів складає приблизно від 6 до 10 років, чітку кількість дітей не можливо вказати по закладах освіти у зв'язку з прибуттям, вибуттям, міграцією між закладами, та іншими обставинами на що ми як Замовник не можемо вплинути.
Замовник оплачує харчо дні відповідно до реальної кількості дітей в розрізі кожного закладу враховуючи всі обставини зміни кількості дітей (прибуттям, вибуттям, міграцією між закладами, та іншими обставинами на що ми, як замовник не можемо вплинути).
Відповідно до даних норм Учасник самостійно розробляє перспективне двотижневе меню враховуючи свої можливості, різноманітність продуктів харчування, умови закупівлі, враховуючи ціну продуктів, покладені витрати для організації гарячого харчування, при цьому враховуючи найбільш економічно вигідні умови щодо здійснення організації харчування, тощо.
Розробивши самостійно двотижневе меню замовник створить дискримінаційні умови для учасників щодо постачання окремих видів продукції та здійснення організації гарячого харчування, обмеження щодо складання перспективного меню в розрізі днів, найменування готових страв та норм заміни продуктів за енергоцінністю.
Замовник вказує орієнтовну кількість порцій (144625), згідно обліку дітей, які знаходяться на сьогоднішній день, в умовах тендерної документації вказано що кількість дітей може змінюватися.
Дана умова тендерної документації не дискримінує учасників, а лише дає змогу захистити право дітей па організацію безкоштовного харчування відповідно до норм чинного законодавства.
Відповідно до цього учасник має змогу ознайомившись з умовами тендерної документації зваживши всі ризики, умови, та специфіку закупівлі, враховуючи можливості свого підприємства прийняти відповідне рішення щодо участі в торгах.
Меню розробляється згідно вище зазначеної Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591. В даній постанові чітко затверджено норми харчування для різних вікових груп, у різних закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку також норми заміни продуктів за енергоцінністю відповідно до додатків Постанови. В даній закупівлі передбачається харчування молодших класів дітей 1 -4 класів
Вікова група дітей учнів молодших класів 1-4 класів складає приблизно від 6 до 10 років, чітку кількість дітей не можливо вказати по закладах освіти у зв'язку з прибуттям, вибуттям, міграцією між закладами, та іншими обставинами на що ми як Замовник не можемо вплинути.
Замовник оплачує харчо дні відповідно до реальної кількості дітей в розрізі кожного закладу враховуючи всі обставини зміни кількості дітей (прибуттям, вибуттям, міграцією між закладами, та іншими обставинами на що ми, як замовник не можемо вплинути).
Відповідно до даних норм Учасник самостійно розробляє перспективне двотижневе меню враховуючи свої можливості, різноманітність продуктів харчування, умови закупівлі, враховуючи ціну продуктів, покладені витрати для організації гарячого харчування, при цьому враховуючи найбільш економічно вигідні умови щодо здійснення організації харчування, тощо.
Розробивши самостійно двотижневе меню замовник створить дискримінаційні умови для учасників щодо постачання окремих видів продукції та здійснення організації гарячого харчування, обмеження щодо складання перспективного меню в розрізі днів, найменування готових страв та норм заміни продуктів за енергоцінністю.
Замовник вказує орієнтовну кількість порцій (144625), згідно обліку дітей, які знаходяться на сьогоднішній день, в умовах тендерної документації вказано що кількість дітей може змінюватися.
Дана умова тендерної документації не дискримінує учасників, а лише дає змогу захистити право дітей па організацію безкоштовного харчування відповідно до норм чинного законодавства.
Відповідно до цього учасник має змогу ознайомившись з умовами тендерної документації зваживши всі ризики, умови, та специфіку закупівлі, враховуючи можливості свого підприємства прийняти відповідне рішення щодо участі в торгах.
Скарги до процедури
Номер скарги: UA-2021-04-09-001922-b.a5
Статус:
Порушення усунуто
Скаржник: ТОВ "НВО Промсервiс", Код ЄДРПОУ:13441711
Дата подання: 20 квітня 2021 10:49
Дата подання: 20 квітня 2021 10:49
Скарга на вимоги тендерної документації
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ
НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ
«ПРОМСЕРВІС»
51900, Дніпропетровська обл., місто Кам’янське , вулиця Гайдамацька, будинок 2
Тел.: (05692) 2-12-72, e-mail: ofis_promservis@ukr.net
Вих. №20/04-01
від «20» квітня 2021 року
До: АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ
вул. Митрополита Василя Липківського, 45,
м. Київ, 03035, Україна
Суб’єкт оскарження: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НАУКОВО-
ВИРОБНИЧЕ ОБЄДНАННЯ
«ПРОМСЕРВІС»
(код ЄДРПОУ 13441711)
Україна, 51900, Дніпропетровська обл.,
місто Кам’янське, ВУЛИЦЯ
ГАЙДАМАЦЬКА, будинок 2
Тел.: 093-98-161-99
Адреса ел.пошти: ofis_promservis@ukr.net
Замовник: Управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту П’ятихатської міської ради
Код ЄДРПОУ 44030186
Україна, 52100, Дніпропетровська область, П’ятихатський район, місто П’ятихатки, вулиця Садова, будинок 79
електронна адреса: osvita_440@ukr.net; телефон: 098-879-98-03
Ідентифікатор закупівлі: UA-2021-04-09-001922-b
С К А Р Г А
на вимоги тендерної документації
Ця скарга подається у зв'язку із наступними обставинами:
Управлінням освіти, культури, туризму, молоді та спорту П’ятихатської міської ради (далі – Замовник) оголошено відкриті торги за предметом закупівлі: ДК 021:2015 код 55510000-8 Послуги їдалень (Послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл П’ятихатської міської ради). Очікувана вартість 2 475 182,42 грн. з ПДВ.
ТОВ НВО «Промсервіс» виявило бажання взяти участь в закупівлі та приступило до підготовки тендерної пропозиції, однак, під час підготовки були виявлені обставини, які перешкоджають належним чином розрахувати тендерну пропозицію, крім того в документації наявні дискримінаційні умови, які порушують право ТОВ НВО «Промсервіс» на участь в закупівлі.
Згідно з положеннями ст.5 Закону №922 закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об'єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.
Частиною 4 ст. 22 Закону передбачено, що тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.
Однак, замовником зазначені вимоги не дотримані, що значною мірою обмежило коло учасників та порушило право ТОВ НВО «Промсервіс» на участь в закупівлі.
Невідповідність тендерної документації полягає в наступному:
I
Додатком 1 до тендерної документації встановлено, що на підтвердження досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів) Учасник має надати не менше 1 копії договору про надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл.
Встановивши вимогу щодо наявності досвіду саме з надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл, Замовник суттєво обмежив можливість взяти участь у закупівлі потенційним учасникам, які мають досвід виконання аналогічних договорів за кодом ДК 021:2015: 55510000-8 Послуги їдалень, однак не мають аналогічних договорів саме з таким формулюванням - «учням шкіл».
Крім того, шкільне харчування передбачає одноразове харчування, натомість ТОВ НВО «Промсервіс» має досвід надання послуг з трьох та п’ятиразового харчування, що є більш технологічно та організаційно складнішим та характеризує ТОВ НВО «Промсервіс», як учасника з великим досвідом надання аналогічних послуг, однак через наведені Замовником обмеження, наше підприємство не може взяти участь в закупівлі.
Дії Замовника щодо встановлення в документації зазначених вимог порушують вимоги п.4 ч.1 ст. 5, ч.4 ст. 5 та ч.4 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі», якими передбачена недискримінація учасників, а також принципи відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.
Угодою про державні закупівлі ратифікованою Законом від 16.03.2016 № 1029-VIII визначено, що будь-які умови для участі у тендерних процедурах повинні бути обмежені такими умовами, які є суттєвими для гарантування можливості фірми виконати умови контракту щодо якого проводиться тендер, однак зазначеним вимогам тендерна документація замовника не відповідає, оскільки останнім не обґрунтовано необхідність наявності досвіду саме з надання послуг з організації гарячого харчування учнів шкіл.
Виходячи з вищевикладеного, замовник повинен усунути вказані невідповідності в результаті внесення змін до документації в цій частині.
II
Додатком 2 до тендерної документації передбачено, що учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів.
При цьому, тендерна документація містить дані лише щодо кількості порцій (144625 порцій) та замовником не зазначено який вік учнів та їх кількість у кожній віковій категорії, кількість порцій на одного учня, тощо.
Натомість Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591, відповідно до якої має бути складено меню, передбачається розмежування норм харчування за віком (вікові групи), однак тендерна документація не містить даних щодо кількості дітей в кожній віковій групі, що унеможливлює здійснити підготовку меню та розрахунок вартості.
При цьому, різниця в нормі грам на одного учня в кожній віковій групі є суттєвою та впливає на вартість порції харчування в кожній віковій групі, а відсутність даних щодо орієнтовної кількості учнів (порцій) в кожній віковій групі унеможливлює здійснення правильного розрахунку вартості цінової пропозиції.
У відповіді на вимогу, надану в рамках періоду уточнень, замовник зазначив: «чітку кількість дітей не можливо вказати по закладах освіти у зв'язку з прибуттям, вибуттям, міграцією між закладами, та іншими обставинами на що ми як Замовник не можемо вплинути».
Не зрозуміло як замовником взагалі було здійснено розрахунок очікуваної вартості закупівлі. Це може свідчити про неправомірне завищення очікуваної вартості, що призведе до розтрат бюджету.
На виконання пункту 18 частини 1 статті 9 Закону України «Про публічні закупівлі» та з метою удосконалення нормативно-правової бази, у тому числі щодо норм харчування, створення належних умов для безпечного та якісного харчування та підвищення ефективності закупівель у даній сфері Мінекономіки розроблено та затверджено Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти (наказом Мінекономіки від 30.10.2020 № 2208).
Зазначеною методикою визначено, що: для можливості розрахунку ціни тендерної пропозиції замовник у складі тендерної документації надає технічну специфікацію (п. 45)., під час підготовки технічної специфікації до предмету закупівлі замовнику рекомендовано врахувати нормативні правові акти щодо норм та порядку організації харчування учнів у закладах освіти (п.50).
Однак наведені рекомендації Замовником враховані також не були, що призвело до відсутності в складі тендерної документації специфікації за якою можливо розрахувати ціну тендерної пропозиції.
Крім того, відсутність чітких критеріїв для розрахунку цінової пропозиції ставить учасників в нерівні умови, що є порушенням такого принципу закупівлі, як відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель.
Один з основоположних принципів здійснення закупівель є максимальна економія та ефективність, а відсутність чітких критеріїв за якими має бути здійснений розрахунок тендерної пропозиції, порушує вказаний принцип закупівлі.
Враховуючи викладене, для приведення тендерної документації у відповідність, є необхідним внесення змін до тендерної документації в частині зазначення кількості вікових груп та орієнтовної кількості порцій по кожній з них, виходячи з яких має бути розрахована цінова пропозиція. А також для приведення тендерної документації у відповідність, необхідним є надання Замовником у складі тендерної документації двотижневого перспективного меню, згідно якого необхідно надавати послуги.
III
Додатком 2 до тендерної документації встановлено обов’язок переможця закупівлі укласти договір оренди з Замовником на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кухонним інвентарем та посудом, відшкодування вартості комунальних послуг та енергоносіїв у тому числі вивезення тпв , які утворилися під час надання послуг, відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» на умовах, встановлених власником Комунальних закладів освіти – П’ятихатською міською радою.
Крім того, тендерною документацією визначено, що ціна послуг має включати в себе витрати на користування приміщеннями харчоблоків, комор та технологічним обладнанням, кухонним інвентарем та посудом.
При цьому тендерна документація не містить даних щодо вартості орендної плати та інших умов договору оренди, який має бути укладений переможцем закупівлі, через що учасник не може розрахувати вартість своєї пропозиції, врахувавши всі витрати, як того вимагає замовник.
Замовником було надано роз’яснення, що: «Всі рішення прийняті П'ятихатською міською радою, в тому числі щодо оренди комунального майна доступні у вільному доступі в офіційних джерелах на рівних умовах для усіх. Замовник не забороняє будь-якому Учаснику ознайомитися з об'єктами, на яких буде здійснюватися надання послуг, у період уточнень.»
По-перше: ознайомитись з об’єктом наразі неможливо, через протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)», які затверджено постановою Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 № 50. Крім того, в тендерній документації відсутня вимога/пропозиція тощо з приводу такого ознайомлення.
По-друге: для можливості розрахунку ціни тендерної пропозиції замовник у складі тендерної документації має надати всі істотні умови, за якими учасник має здійснити розрахунок тендерної пропозиції.
Крім того, відповідно до умов тендерної документації, укладається саме «договір оренди з Замовником», таким чином Замовнику вже відомі умови договору оренди, який він планує укласти.
Оскільки умовами тендерної документації передбачене укладання договору оренди окремо від договору про закупівлю, і замовник, як власник приміщень, має всю необхідну інформацію про площу та вартість оренди харчоблоків по кожній школі, не зазначення такої інформації в тендерній документації робить закупівлю НЕ прозорою та НЕ відкритою, всупереч вимог Закону.
Один з основоположних принципів здійснення закупівель є максимальна економія та ефективність, а відсутність чітких критеріїв за якими має бути здійснений розрахунок тендерної пропозиції, порушує вказаний принцип закупівлі.
Відсутність такої інформації унеможливлює розрахунок вартості тендерної пропозиції.
Враховуючи викладене, для приведення тендерної документації у відповідність, є необхідним внесення змін до тендерної документації в частині зазначення вартості оренди приміщень харчоблоку по кожній школі, згідно наведеної замовником дислокації та орієнтовної вартості комунальних послуг та енергоносіїв.
IV
Підпунктом 6.3.5 Розділу 6 Проекту договору, що викладений у Додатку №3 до тендерної документації, визначено «інші обов’язки», зокрема, до яких входить: - Розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів. Згідно інформації про характер і необхідні технічні та якісні характеристики предмета закупівлі (які надаються у складі тендерної документації за підписом уповноваженої особи Учасника), що вказані у додатку №2 до тендерної документації, учасник розраховує ціну послуги відповідно до двотижневого перспективного меню з урахуванням фізіологічних потреб дитячого та підліткового організму в різних продуктах диференційно по віковим групам учнів, дотримуючись принципу різноманітності продуктів. Учасник надає двотижневе перспективне меню.
Виготовлена їжа повинна бути високої якості, свіжа та відповідати нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591. Згідно вказаної у Додатку №2 вимоги замовника, Учасник закупівлі повинен розробити двотижневе перспективне меню відповідно нормам Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591 та розрахувати вартість послуги згідно даного меню, а тендерну пропозицію подати в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну.
Тобто, вартість послуги на момент подання пропозиції Учасником та за результатами аукціону буде розраховуватись згідно розробленого Учасником двотижневого перспективного меню.
Однак, проект договору вимагає розробити і узгодити з Замовником різноманітне по дням тижня меню скомплектованих обідів.
Отже, під час укладання договору про закупівлю Замовник може вимагати розробити та узгодити із ним додатково до перспективного двотижневого меню ще і меню скомплектованих обідів.
Крім того, завідуючі виробництвом
Вказані розбіжності не дають змогу розрахувати вартість послуг.
Замовник має привести умови проекту договору у відповідність вимогам власної тендерної документації та викласти п.п. 6.3.5 Розділу 6 Проекту договору у наступній редакції:
«6.3.5.Інші обов’язки:
Забезпечувати харчуванням учнів по графіку, затвердженому сумісно зі школою.
Затвердити двотижневе перспективне меню, розроблене згідно норм Постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року за № 1591.
Розробити сумісно зі школою заходи по покращенню якості приготування харчування.
Меню і прейскурант продукції вивішувати в їдальні.
Здійснювати щоденний бракераж готових блюд за участю медичного працівника закладу.
Забезпечувати ефективне використання виробничих потужностей підприємства.
Забезпечувати правильну експлуатацію обладнання та інженерно - технічних комунікацій.
Забезпечувати схоронність приміщень та обладнання, розташованого в харчоблоках Замовника. У разі необхідності здійснювати відшкодування завданих збитків.
Вживати заходи щодо забезпечення дотримання правил пожежної безпеки.
Забезпечувати вигляд приміщення в належному санітарному стані.
Забезпечувати шкільні їдальні необхідним посудом, кухонним інвентарем, сан. спецодягом, миючими і дезінфікуючими засобами.
Завідуючі виробництвом узгоджують і підписують щоденне меню у керівника навчального закладу.
Завідуючі виробництвом ведуть облік надходження на харчоблок товарів і допомагають адміністрації учбового закладу в їх контролюванні.
Забезпечувати безперешкодний доступ на харчоблок працівників Замовника для здійснення контролю, нагляду та проведення перевірки відповідності виробництва, збереження, транспортування, реалізації і використання харчових продуктів.
Організовує харчування в межах виділених лімітів на харчування пільгової категорії учнів.
3) Викласти розділ 13 проекту договору у наступній редакції:
13. Додатки
Розгорнути
Згорнути
Рішення Органу оскарження:
Задоволено
Прийнято до розгляду: 23 квітня 2021 12:40
Рішення від 22.04.2021 № 8749 + лист Замовнику + лист Скржнику.pdf
Дата публікації: 23 квітня 2021 12:39
інформація про перенесення розгляду скарги від 05.05.2021 № 7603.pdf
Дата публікації: 06 травня 2021 14:22
Інформація про резолютивну частину рішення від 19.05.2021 № 10973.pdf
Дата публікації: 20 травня 2021 16:38
Рішення від 19.05.2021 № 10973.pdf
Дата публікації: 24 травня 2021 19:01
Коментар замовника щодо усунення порушення: Управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту П’ятихатської міської ради повідомляє, що відповідно рішення постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 19.05.2021 року № 10973-р/пк-пз було внесено зміни до тендерної документації за процедурою закупівлі -"код ДК 021:2015 -55510000-8 Послуги їдалень (Послуги з організації гарячого харчування учнів шкіл П’ятихатської міської ради)", оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за № UA-2021-04-09-001922-b, строк для подання тендерних пропозицій продовжено замовником в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше семи днів.
Дата виконання рішення замовником: 09 червня 2021 09:02
Реєстр пропозицій
Дата і час розкриття: 18 червня 2021 15:11
Учасник | Первинна пропозиція | Остаточна пропозиція | Відповідність критеріям | Документи |
---|---|---|---|---|
ТОВ "НВО Промсервiс" |
2 176 606,25
UAH з ПДВ
|
2 001 610,00
UAH з ПДВ
|
Відповіді учасника | Документи |
ФОП Камінський Анатолій Володимирович |
2 285 075,00
UAH з ПДВ
|
2 003 056,25
UAH з ПДВ
|
Відповіді учасника | Документи |
ФОП Зарівняк Ольга Семенівна |
2 309 661,25
UAH з ПДВ
|
2 068 136,00
UAH з ПДВ
|
Відповіді учасника | Документи |
Протокол розкриття
Учасник | Рішення | Пропозиція | Опубліковано |
---|---|---|---|
ТОВ "НВО Промсервiс" #13441711 |
Переможець |
2 001 610,00
UAH з ПДВ
|
25 червня 2021 11:46
|
Інформація про відміну
Виконано
Дата оприлюднення: | 12 липня 2021 14:31 |
Кінець періоду оскарження: | 23 липня 2021 00:00 |
Дата відміни: | 23 липня 2021 00:03 |
Причина відміни: | відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг |
Коментар щодо відміни: | Відсутність подальшої потреби в закупівлі послуг |
Документи:
12 липня 2021 14:31
|
Електронний підпис |
12 липня 2021 14:30
|
Протокол.pdf |